Onderkoeling bij kitesurfen

Waterstroom koelt je 30 keer sneller af dan luchtstroom. Uiteraard heb je een geschikte wetsuit aan.
Een wetsuit is er voor gemaakt om je warm te houden door een dun laagje water tussen je pak en huid. Hoe dikker je pak des te minder je last hebt van de kou. Indien je boven het water staat of er rustig doorheen beweegt (bijvoorbeeld bij duikers) blijft het laagje water in je pak en blijf je warm. Tijdens de lessen sta je regelmatig in het water, je valt weleens of je vlieger trekt je door het water.
In deze gevallen spoelt het koude water dus door je pak en moet het opnieuw opgewarmd worden. Dit kost een hoop energie die vanuit je lichaam geproduceerd moet worden. Dit veroorzaakt vermoeidheid. Gebeurt het spoelen regelmatig? Dan raak je snel vermoeid en je lichaam krijgt niet de tijd om op te warmen. Deze combinatie is perfect voor het ontstaan van onderkoeling. Daarbij gevaarlijk voor jou.
Wat gebeurt er met je:
*Je reactievermogen daalt
*Je inschattingenvermogen wordt verstoord. Je gaat jezelf overschatten.
*Je lichaamsbewegingen worden stijver

Ook bij gevorderde kitesurfer zal je lichaam energie moeten inleveren om je lichaam warm te houden, ook als je niet in het water valt, heb je wel te maken met de windchill-factor(zie tabel onder). Hoe langer je aan het kitesurfen bent hoe vermoeider en kouder je wordt. Zorg dus dat je bij de kant blijft en houd er rekening mee dat als het fout gaat, dat je terug kan zwemmen zonder onderkoeld te raken of erger.

Zodra je het water uit komt stopt de onderkoeling nog niet. Zodra je boven water komt en dus ook op de kant gaat, gaat de windchill-factor meetellen. Dit houdt in: de wind die langs je lichaam stroomt vermindert de gevoelstempratuur (zie tabel hieronder).
Dit zorgt ervoor dat het afkoelen doorgaat totdat je binnen in een verwarmde ruimte bent. Zelfs dan duurt het een tijd voor je lichaam om weer op tempratuur te komen. Indien je energieniveau te laag is om jezelf op te warmen, kan dat dus niet zelfstandig. Hiervoor zijn hulpmiddelen. Werkt dat niet of is dat niet aanwezig? Dan wordt het werk voor de ambulance die gealarmeerd moet worden.

Alles bij elkaar is onderkoeling iets om serieus rekening mee te houden.
Je kan onderkoeling zelfs onder de sluipmoordenaars rekenen. Zoals je hierboven las.
Als de ambulance het namelijk niet terplekke op kan lossen word je met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Hier kunnen ze door je bloed te verwarmen en rond te pompen je proberen te redden en er zijn zelfs situaties waarbij dat zelfs niet meer gelukt is en de patiënt overleden is.

LET OP !! Ook bij de beste winter wetsuits stroomt het water door je pak.

Hoe kouder het water en hoe vaker je pak gespoeld wordt, des te sneller je afkoelt. Hierdoor adviseren wij om goed te bedenken wat het risico zal zijn als je toch het water op gaat.

Wij nemen de veiligheid van onze cursisten zeer serieus en dit maakt dat wij pas ons lessen starten vanaf 10°c. We stoppen met onze lessen als de tempratuur zakt onder de 10°c.